*BLOG* “ LEIP! Festival 2016 ”

“Hierbij verklaar ik LEIP! Festival voor geopend!” Waren de zinderende woorden van onze burgervader Ferd Cronen op donderdag 8 September ’16. Gevolgd door een klap op de rode knop die speciaal voor deze speech op het podium was geïnstalleerd. Mijn hart klopte in mijn keel en hetgeen waar ik voor vreesde gebeurde, namelijk niets. Ik kijk naast mij en hoor ondanks dat de portofoons op “stil” stonden ongelooflijk veel geraas wat leek op een sessie gevloek uit een sketch van Freek de Jong. Na enkele seconden [wat voor mij wel een eeuw leek te duren] gebeurde dan toch wat aanvankelijk de bedoeling was. BAM – confetti. Halleluja. En door. “Wie haalt er koffie?” en “Doe mij maar wat sterkers” volgden.

Even terug naar die eerste zin waarmee deze short story geopend werd. In principe een zin die voor de meesten van weinig betekenis is. Dit gold niet voor het team wat al 8 maanden voorbereiding aan dit festival had gespendeerd. Die paar woorden, 7 om precies te zijn, beëindigen op dat moment de voorbereiding en dat voelt als een soort bevrijding. Een bevrijding die een soort last van je schouders af beukt. Een last die gegroeid is in de afgelopen maanden omdat dit zeker geen klein kattenpis evenementje is. Het moet goed gaan en er is zeker geen weg terug. Niet dat we dat willen, begrijp me niet verkeerd, “we live for this shit”.

Misschien is het vergelijkbaar met het moment van toets- en tentamenweken. Je leert je helemaal het schompes, je gaat zitten, maakt je toets/tentamen en levert deze bibberend in. Daarna kan je alleen maar wachten. Wachten op dat verlossende antwoord. Het moment dat die confetti de lucht in vloog. Dat was mijn verlossende antwoord. Niets bleek minder waar, een fantastisch verlopen evenement. Een geweldige eindshow en weinig incidenten. Gevolgd door een dikke “after” in de club. Merci beaucoup. Dank jullie wel. Op naar koningsdag 2017.

– Sander van Essen